briljant-optiek-slide-optometrie-v1

Optometrisch onderzoek

Bij de vestigingen van de Briljant Groep zijn meerdere optometristen werkzaam. Een optometrist heeft een vierjarige hbo-opleiding gevolgd en heeft inmiddels al veel taken van de oogarts overgenomen. Een optometrist voert uitgebreide oogmetingen uit en meet ook contactlenzen aan. Daarnaast kijkt een optometrist specifieker naar de gezondheid van uw ogen en spoort eventuele oogaandoeningen op. Deze wettelijk erkende beroepsgroep binnen de gezondheidszorg is toegankelijk zonder verwijsbrief van de huisarts. Door de zeer korte wachttijden kunt u vrijwel direct terecht.

Wat doet een optometrist?

Optometrische onderzoeken worden uitgevoerd door optometristen. De duur van het onderzoek is afhankelijk van de klachten. Over het algemeen vindt er eerst een basis optometrisch onderzoek plaats. De uitkomsten daarvan kunnen aanleiding geven tot uitgebreider onderzoek. Bij het onderzoek kunnen pupilverwijdende druppels gebruikt worden. Door deze druppels gaat u tijdelijk wat wazig zien en zijn de ogen lichtgevoeliger. Dit kan problemen geven met autorijden. Als u van te voren weet dat u gedruppeld wordt, dan kan een zonnebril van pas komen en is het verstandig om niet zelf auto te rijden.

Onderdelen van het optometrisch onderzoek zijn onder andere:

  • Een vraaggesprek over de gezondheid van uw ogen en uw algemene gezondheid.
  • Een oogmeting (voor bril en/of contactlenzen).
  • Een onderzoek naar de samenwerking tussen de ogen en de oogspieren.
  • Het meten van de oogdruk.
  • Een onderzoek naar de gezondheid van de ogen, zowel de buitenkant als de binnenkant wordt onderzocht (indien nodig met behulp van pupilverwijdende druppels).
  • Het beoordelen of verdere behandeling en/of verwijzing nodig is.


Wanneer een optometrisch onderzoek?

Een optometrisch onderzoek kan o.a. uitgevoerd worden bij de volgende klachten:

  • Droge ogen, extreem tranende ogen
  • Hoog myoop, hoog hypermetroop (bijziend of verziend vanaf -6/+6)
  • Visusklachten (klachten van wazig zien)
  • Hoofdpijnklachten
  • Oogziektes in de familie: bijvoorbeeld glaucoom
  • Rode, jeukende en branderige ogen
  • Dubbelzien
  • Het zien van flitsjes, zwarte vlekjes
  • Geen specifieke reden. Wanneer iemand eens uitgebreid de ogen wil laten nakijken.

Maak een afspraak

De optometrist zal na het optometrisch onderzoek de uitslag bespreken en een plan van aanpak gaan maken. Er moet dan bijvoorbeeld gedacht worden aan een bril en of lenscorrectie en indien nodig verwijzen naar een arts. Mocht er worden doorverwezen dan krijgt u van de optometrist een verwijsbrief mee. Het kan ook zijn dat er een specifiek aanvullend optometrisch onderzoek nodig is. De optometrist zal dit met u bespreken en een nieuwe afspraak maken.

Aan een optometrisch onderzoek zijn in tegenstelling tot een oogmeting kosten verbonden. Afhankelijk van de klachten kunnen er verschillende onderzoeken plaatsvinden.

Optometrische onderzoeken zijn vrijgesteld van BTW en mogen niet verrekend worden met producten. Tijdens een optometrisch onderzoek wordt soms gebruik gemaakt van pupilverwijdende druppels (om zo het netvlies nog beter te kunnen bekijken) of verdovende druppels. Na het toedienen van de pupilverwijdende druppels kunt u enige tijd last hebben van wazig zicht en lichtgevoelige ogen. Dit effect houdt ongeveer 3 a 4 uur aan. Afhankelijk van het soort druppel wat er gebruikt wordt kan dit zelfs oplopen tot 24 uur. Dit kan problemen geven met autorijden. We raden u daarom aan om bij dit onderzoek niet zelf met de auto te komen en om een goede zonnebril mee te nemen.

Houdt u er rekening mee dat dit onderzoek ongeveer een uur kan duren. Dit heeft o.a. te maken met de inwerktijd van de druppels. De testen die wij hierbij uitvoeren zijn afhankelijk van de klachten. Voorafgaand aan het onderzoek wordt u op de hoogte gesteld van de kosten.

In de volgende vestigingen kunt u terecht voor het maken van een optometrisch onderzoek:



Top